A gyümölcsfaragásról

Röviden az ételszobrászatról

Olyan konyhaművészeti ág, ahol az alkotás kizárólag ehető anyagból készül. Ez lehet zöldség, gyümölcs, gyúrt tészta, sótészta, kókuszzsír, pálmazsír, sajt, és még sorolhatnánk. Ezekkel a látványos és egyúttal ehető dekorációkkal bármikor emelhetjük vendéglátásunk színvonalát, legyen szó rendezvényről, esküvőről, vagy akár csak ételeink családi körben történő tálalásáról.

A gyümölcsfaragás az ételszobrászat egyik legkifinomultabb ága: érzéki, finom, illatos…

Az Ételszobrászsuli fő tevékenysége a szakács-cukrász artisztikai képzés, vagyis az ételszobrászat. Magyarországon először 2006-tól középfokú akkreditált programokkal várják a hozzájuk látogató résztvevőket. Ezen csoportos foglalkozásokon szakmai végzettségtől függetlenül mindenki részt vehet kinek célja zöldségből, gyümölcsből, csokoládéból, cukorból, gyúrt tésztából díszítő elemek készítése. Fontos feladatuk megismertetni a faragás feltételeit, körülményeit és módját, valamint közösen gyakorolni a mozdulatsorokat, motívumokat. Nem titkolt céljaik közé tartozik a magyar gasztronómiában dolgozó kollégák szépérzékének, esztétikai igényének kialakítása, mely párosul a napi konyhai feladatokban alkalmazható önálló díszítő elemek kivitelezéséhez szükséges kreativitással, alkotás vággyal és igényes munkavégzéssel. Ezen ismeretek mellett tanulják meg a szükséges eszközök használatát, a munkavégzés módját és a faragásra szánt nyersanyag alkalmasságát, tulajdonságait. A kurzuson résztvevők vizsgafeladata a faragási technológia bemutatása, kompozíció önálló megtervezése, kivitelezése, és megfelelő környezetben való elhelyezése ahhoz igazítása, beillesztése.

Képzések moduljai

– alaptechnológiák, zöldség – gyümölcs faragás
– figurális faragások, zöldség – gyümölcs faragás
– tésztaszobrászat
– zsírszobrászat
– karamell-, marcipánszobrászat
– csokoládé-, bon-bon kurzus

Nem lehet elég korán kezdeni – Iskolai egészségnap zöldségszobrászattal

Napjainkban egyre jelentősebb a társadalmi igény arra, hogy a gyermekek is minél korábban ismereteket szerezzenek az egészségtudatosságról. A Csopaki Általános Iskolában tartott április végi rendezvény szervezői az aktív életmód fontosságára kívánták felhívni a résztvevők figyelmét.

Az egészségnap keretén belül a diákok több fórumon keresztül is hasznos ismereteket szerezhettek a témával kapcsolatban. A rendezvény versenyfutással indult, amely megmérettetést követően a diákok és pedagógusok természetes, ugyanakkor finom alapanyagokból készített szendvicsekkel pótolhatták a korábbi mozgás során elveszített energiákat. A délelőtt további programjai között dohányzás- és drog prevenciós, illetve kisállattartással kapcsolatos előadások szerepeltek. A rendezvény legjelentősebb érdeklődéssel kísért programeleme az előzetesen meghirdetett zöldségszobrász verseny értékelése, majd eredményhirdetése volt.


/forrás: http://www.csopak.hu/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s